Nomenclàtor

Alzina

Arbre de la família de les fagàcies, de fulles coriàcies sempre verdes, grisenques pel dessota, i flors unisexuals, les masculines en llargs aments penjants, de fusta dura, densa i resistent, i fruit en gla, que forma boscos a la terra baixa mediterrània (Quercus ilex ssp. ilex).

Antoni Samsó i Vallhonesta

Alcalde de Dosrius nascut a l’any 1920 i mort a l’any 1996. Va exercir com a alcalde des del maig de 1964 fins al juny de 1982 i com a regidor del 1958 al 1964 i del 1995 al 1996.

Antoni Tàpies

Antoni Tàpies i Puig, marquès de Tàpies (Barcelona, 13 de desembre de 1923 – ídem, 6 de febrer de 2012) fou un pintor, escultor i teòric de l’art català. Fou un dels principals exponents a escala mundial de l’informalisme, i està considerat com un dels artistes catalans més destacats del segle XX. L’obra de l’artista barceloní gaudeix d’un centre d’estudi i conservació a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona.

Barcelona

Barcelona és una ciutat i metròpoli a la costa mediterrània de la península Ibèrica. És la capital per antonomàsia de Catalunya, essent-ho tant de la comunitat autònoma com de la província de Barcelona i de la comarca del Barcelonès, i la segona ciutat en població i pes econòmic d’Espanya i de la península ibèrica.

Camí Can Jubany

Carrer que ja fa temps portava a Can Jubany i estava ubicat al veïnat del Castell.

Camí del Castell

Carrer que portava a l’antic Castell de Dosrius, aglutinador històric de Dosrius i Canyamars.

Camí del Cementiri

Carrer als afores del casc antic de Dosrius que porta al cementiri de Dosrius.

Can Far, de

Carrer a la part alta del nucli antic de Dosrius.

Can Torres

Plaça ubicada a l’eixample del nucli de Dosrius.

Can Vallmajor

Carrer que pren el nom de la Masia de Can Vallmajor, una edificació construïda als segles XVI-XVII i que fou la residència de la família Vallmajor fins a inicis del segle XX.

El Carreró

Carrer perpendicular als carrer de Sant Llop.

Plaça del Castell

Plaça a la confluència dels carrers Sant Isidre i Lluís Moret que pren el nom del Castell de Dosrius.

Glorieta de Catalunya

Plaça a la confluència dels carrers Marquès de Castelldosrius i Mossèn Cinto Verdaguer.

Camí de les Escoles

Carrer que mena a l’escola bressol La Caseta del Bosc de Can Martorell.

Plaça de l’Església

Plaça que pren el nom de l’església parroquial de Sant Aciscle i Santa Victòria.

Plaça d’Espanya

Plaça en què conflueixen els carrers del Marquès de Castelldosrius i Pau Casals.

Esteve Albert

Esteve Albert i Corp (Dosrius, Maresme, 4 de febrer de 1914 – Andorra la Vella, 10 d’octubre de 1995) fou un poeta, autor teatral, historiador i promotor cultural.

La Forca

Carrer perpendicular al carrer Mil Pins.

Francesc Macià

Ronda que voreja per muntanya el nucli de Dosrius. Francesc Macià i Llussà (Vilanova i la Geltrú, el Garraf, 21 de setembre de 1859 – Barcelona, 25 de desembre de 1933) va ser militar, polític independentista català i President de la Generalitat de Catalunya, conegut popularment com l’Avi.

Joan Cardona, Dr.

Nom del carrer als afores del nucli urbà, perpendicular als carrers Pau Picasso i Marià Fortuny.

Joan Miró

Joan Miró i Ferrà (Barcelona, 20 d’abril de 1893 – Palma, Mallorca, 25 de desembre de 1983) va ser un pintor, escultor, gravador i ceramista català, considerat un dels màxims representants del surrealisme.

Lluís Moret

Lluís Moret i Català (Mataró 1859 – 1926) Fou un polític català, un dels principals cacics polítics de la ciutat de Mataró en els darrers anys de la restauració borbònica.

Marià Fortuny

Marià Fortuny i Marsal (Reus, el Baix Camp, 11 de juny de 1838 – Roma, 21 de novembre de 1874) fou un pintor, dibuixant i gravador català. Fortuny va ser una de les figures més excepcionals de la pintura catalana del segle XIX.

Marquès Castelldosrius

Marquès de Castelldosrius és un títol nobiliari concedit el 1690 per Carles II a Manuel d’Oms i de Santa Pau. El 1701 Felip V li afegí la Grandesa d’Espanya.

Maspí

Carrer que pren el nom d’una casa pairal sobre la qual es va construir la Torre de les Aigües.

Mil Pins

Carrer ubicat a la Urbanització del Castell.

Miquel Biada

Miquel Biada i Bunyol (Mataró, 1789 – 1848) fou un empresari català, responsable de la construcció de la línia ferroviària entre Barcelona i Mataró.

Mossèn Cinto Verdaguer

Jacint Verdaguer i Santaló (Folgueroles, Osona, 17 de maig de 1845 – Vil·la Joana, Vallvidrera, Barcelona, 10 de juny de 1902) fou un poeta i prevere català.

Pau Casals

Pau Casals i Defilló (el Vendrell, el Baix Penedès, 29 de desembre de 1876 – San Juan, Puerto Rico, 22 d’octubre de 1973) fou un violoncel·lista, pedagog, director i compositor musical català.

Pau Picasso

Pablo Ruiz Picasso (Màlaga, Andalusia, 25 d’octubre del 1881 – Mogins, la Provença, 8 d’abril del 1973), més conegut pel nom artístic de Pablo Picasso, ja que sempre signava amb el segon cognom, va ser un pintor andalús, un dels més reconeguts del segle XX, conegut sobretot perquè va crear el cubisme juntament amb Georges Braque.

Pujada del Castell

Carrer que mena cap a la Urbanització del Castell.

Rials

Carrer paral·lel a la riera de Rials, una de les rieres de Dosrius, també coneguda com riera del Far.

Roure

Nom donat a les espècies caducifòlies del gènere Quercus, de la família de les fagàcies.

Salvador Dalí

Salvador Dalí i Domènech, marquès de Púbol (Figueres, l’Alt Empordà, 11 de maig de 1904 – 23 de gener de 1989) fou un pintor, decorador, escriptor i pensador català, un dels principals representants del surrealisme.

Sant Antoni

Sant Antoni Abat o Antoni Abbàs (Alt Egipte, 251 ? – 356) fou un monjo cristià pioner de l’eremitisme.

Sants Iscle i Victòria

Carrer que pren el nom de la parròquia de Dosrius. Iscle o Aciscle (? – Còrdova, 17 de novembre de 303), junt a la seva germana Victòria, foren dos cristians cordovesos que per les seves creences els apressaren i martiritzaren, en temps de l’emperador Dioclecià.

Sant Isidre

Isidre el Llaurador o de Madrid (Madrid, 1080-1130) va ser un camperol de Madrid, canonitzat al segle XVII i venerat com a sant per l’Església Catòlica. Des de 1622 és el patró de la pagesia espanyola.

Sant Llop

Carrer que rep el nom de Llop de Troyes (Lupus Trecensis) (Toul, Lorena, ca. 383 – Troyes, Xampanya-Ardenes, 479), qui fou un monjo i bisbe de Troyes. És el co-patró de Dosrius i dóna nom a l’ermita de Sant Llop.

Passatge Sant Llop

Carrer perpendicular al carrer Sant Llop.

 

 

Anuncis