Mai deixen indiferents les declaracions de l’extravagant dissenyadora de moda Àgatha Ruiz de la Prada i Sentmenat, l’aristòcrata que conserva el títol de marquesa de Castelldosrius i baronessa de Santa Pau. Ara fa un temps vam publicar la vinculació que l’actual marquesa té amb la població de Dosrius i com els títols nobiliaris van arribar a les seves mans. Vegeu: https://adosrius.wordpress.com/2016/01/04/quina-relacio-te-agatha-ruiz-de-la-prada-amb-dosrius.

Sembla però que la condició d’aristòcrata i la vinculació dels seus avantpassats amb Dosrius i Santa Pau no li preocupen gaire. La baronia de Santa Pau ja era vigent abans de l’any 1070, mentre que el marquesat es va atorgar l’any 1690. Caldria una bona recerca al registre de la propietat per saber les propietats que encara posseeix la marquesa a les dues poblacions, cap de les quals tindria les condicions per merèixer l’interès patrimonial de l’empresària protagonista de moltes portades del paper cuixé.

En qualsevol cas sembla clara la seva predilecció per Dosrius. Segons unes declaracions que es recullen al diari “La Vanguardia”, Ruiz de la Prada no hauria trepitjat mai els carrers carregats de bellesa i història de la vila medieval de la Garrotxa ni que sigui per valorar l’oferta que la propietària del castell de Santa Pau li ha fet de vendre-li el castell, un monument declarat bé cultural d’interès nacional.

La madrilenya, filla de l’arquitecte Juan Manuel Ruiz de la Prada y Sanchiz i de l’aristòcrata catalana María Isabel de Sentmenat y Urruela, explica que ha visitat moltes vegades Dosrius, especialment per visitar l’hipogeu on descansen les restes dels seus avis. En una de les visites l’enterramorts la va reconèixer i va esmentar que era com la vuitena vegada que visitava el cementiri.

Potser les visites sovintejades a la vila maresmenca devien animar l’ajuntament de Dosrius a demanar-li a la marquesa que pronunciés el pregó de la Festa Major de 2011, en un moment que a Catalunya el moviment independentista català començava a donar les seves primeres passes. La marquesa es devia  sentir còmoda perquè fui con un perro –un chow chow, Perro Jota, al que le tenía mucho cariño– y una amiga y otras personas. Di el pregón y recuerdo que dije: “A los aquí congregados puede gustarle o no mi ropa pero nadie discutirá que soy muy valiente porque aquí no tengo nada que ganar y sí mucho que perder”. Todo esto en castellano. La verdad es que la gente estuvo muy amable y me aplaudió.

Probablement la visita i el pregó devien generar al poble i al consistori interès i indignació a parts iguals, ja que la marquesa va preferir hostejar-se aquella nit a la veïna vila d’Argentona, on segons la dissenyadora, está el Museo del Botijo.

Agatha Ruiz de la Prada i el seu fill Tristan Ramirez (Sevilla, setembre de 2021)