El Jurat del PREMI ILURO 2020 va acordar premiar amb un accèssit el treball que porta per títol “Dionís Baixeras 1862-1943. Un pintor entre el Maresme i els Pirineus”, de la Dra. Esther Alsina.

Dionís Baixeras i Verdaguer (Barcelona, 23 de juny de 1862 – Barcelona, 9 de setembre de 1943) fou un dibuixant i pintor català naturalista.
Baixeras va ser un dels fundadors del Cercle Artístic de Sant Lluc (1893), que en contra del Modernisme que tenia lloc en aquells anys, defensava un art d’inspiració cristiana, un art naturalista, equilibrat i serè. Un dels artistes més representatius de la tendència anecdotista finisecular. Encara que comptà amb una bona formació a la Llotja, es deixà influir per l’Escola d’Olot i pel realisme francès de Jules Bastien-Lepage, Pascal Dagnan-Bouveret i sobretot per Jean-François Millet. A Barcelona fruí d’una bona situació com a artista no compromès, ja que la seva obra plasma l’aspecte amable de la vida dels treballadors del mar i del camp. Participà assíduament a les exposicions oficials, rebé diversos encàrrecs importants i fou premiat en moltes ocasions. Resulta particularment interessant la seva col·lecció de dibuixos que reprodueixen amb molta fidelitat els carrers i racons barcelonins afectats per la reforma interior del 1907 (avui conservats a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona) que li valgueren la concessió del premi del concurs organitzat per la Unión de Artistas, la Junta de Museus i la Comissió de la Reforma. (Font: Viquipèdia)

Baixeras vist per Ramon Casas (MNAC)