Article en PDF

El 10 d’octubre de 2020, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, vàrem tenir l’oportunitat de visitar l’exterior i l’interior del Castell de Sentmenat de la mà de Lluís Solà, membre del Grup d’Amics del Museu Arxiu de Sentmenat, qui com a gran coneixedor de la història del terme municipal i del seu castell medieval, va il·lustrar-nos sobre l’origen i l’evolució arquitectònica d’aquesta joia del Vallès Occidental.

Instantània de la visita guiada per Lluís Solà al castell de Sentmenat

Sentmenat, una vila de la comarca del Vallès Occidental, encaixada geogràficament al centre del triangle imaginari que formen les poblacions de Sabadell, Caldes de Montbui i Granollers, deu el seu nom al seu patró Sant Menna, un sant egipci al qual es va dedicar una església. Juntament amb Caldes, Sentmenat va ser castigada fortament per les forces borbòniques a l’any 1714 durant la Guerra de Successió poc abans de la caiguda de Barcelona i de la derrota de les forces austriacistes.

La població vallesana ofereix al visitant diversos punts d’interès: el dolmen de la Serra Cavallera, la Torre Roja, el Salt de Guanta, però entre tots ells destaca el seu castell termenat documentat el 1069 i ubicat en un lloc estratègic durant tot el període medieval. Concebut com a fortalesa, del castell destaca un cos curvilini que en determinades seccions assoleix el tres metres de gruix. La imatge actual es correspon amb les reformes dels segles XIV i XVI, amb diversos canvis posteriors que han intentat adequar el recinte als usos agrícoles dels darrers segles. A diferència de la rehabilitació integral de les diverses façanes, d’una majestuositat difícil de trobar en altres castells catalans, les dependències interiors del castell necessiten d’una gran intervenció que permetin recuperar l’aspecte medieval, tot i destinant alguns dels seus espais a un projectat museu de la pagesia.

Escut de Sentmenat

El castell de Sentmenat va ser la residència del llinatge homònim durant el segle XI i a partir d’aleshores quedaria vinculat als Montcada, que cedirien la castlania del castell al llinatge Sentmenat. Durant el segle XIII, les terres del castell passarien als senyors de Centelles qui s’enfrontarien als Sentmenat fins que finalment a l’any 1380 el castell i el terme passarien definitivament a mans de Pere de Sentmenat. Els seus descendents, ja al segle XV, es consideren senyors i barons amb jurisdicció civil i criminal sobre tot el terme de la senyoria. A l’any 1691, Joan de Sentmenat i de Toralla es convertiria en Marquès de Sentmenat.

Sens dubte els Sentmenat són un dels llinatges més importants de la història de Catalunya. Feudataris dels Montcada, el llinatge es va diversificar en diverses línies i va entroncar amb els senyors del castell de Dosrius. Els Dosrius continuaven sent els castlans quan a l’any 1214 Saura de Dosrius es casava amb Bernat de Cartellà, un cavaller d’un llinatge provinent de Maçanet de la Selva. La castlania portaria el cognom Cartellà fins que dos segles després, a l’any 1437, la pubilla dels Cartellà, Elisabet de Cartellà Castellet i de Pau es casà amb Galceran Montserrat de Sentmenat i Casa-Sàgia, senyor de Santa Fe. És en aquest moment quan s’inicia la vinculació de Dosrius amb el llinatge Sentmenat.

Un segle més tard, Elisabet Maria de Sentmenat i Sentmenat es casaria amb Galceran Miquel de Sentmenat i de Saiol, l’hereu del castell-cartoixa de Vallparadís de Terrassa. L’hereu del matrimoni, Jaume de Sentmenat i Sentmenat, rebria bona part del patrimoni familiar, mentre que el seu germà Enric rebria la baronia de Dosrius i la senyoria de Canyamars i iniciaria una línia que amb el temps es convertiria en el Marquesat de Castelldosrius. Àgatha Ruíz de la Prada i Sentmenat és la darrera representant d’aquest línia i ostenta els títols de marquesa de Castelldosrius i baronessa de Santa Pau.

Podem concloure, doncs, que el castell de Sentmenat forma part de la història de Dosrius. A diferència del Castell de Dosrius, el castell de Sentmenat es conserva pràcticament íntegre i mereix una visita com la que nosaltres vam fer i de la qual us mostrem algunes fotografies.

Façana est del castell de Sentmenat

Vista parcial de la façana est del castell de Sentmenat

Cos de la façana oest del castell de Sentmenat

Vista de la façana oest del castell de Sentmenat

Vista de l’escut dels Sentmenat a la porta principal d’accés al castell de Sentmenat

Vista d’una de les estances del castell de Sentmenat amb mobiliari antic

Vista del pati de distribució del castell de Sentmenat

Vista de la volta de la galeria de la façana oriental del Castell de Sentmenat