A la Trobada que tindrà lloc a Cabrils el dissabte 27 d’abril de 2019, es presentaran dues comunicacions sobre el Patrimoni Cultural Immaterial de Dosrius. La primera comunicació correrà a càrrec de Neus Alsina Boix i de M. Àngels Jubany Pinós i porta per títol “Els gegants de Dosrius“. La segona, a càrrec de Josep Ramis Nieto, es titula, “Les Consuetes a Dosrius el 1646: la logística parroquial“.

Resum. Els gegants de Dosrius.

Els primers gegants de Dosrius foren creats, l’any 1978, pels nens i nenes, monitors i monitores del Grup d’Esplai El Rovelló de Dosrius, juntament amb un drac i 10 capgrossos. Van fer la seva primera cercavila per la Festa Major de Sant Llop (1 de setembre) de 1978, en el transcurs d’una de les primeres festes populars al carrer, tan característiques amb l’arribada de la democràcia. Es tracta d’uns gegants peculiars, ja que foren construïts a base de cabells de llana, cares fetes amb tambors de sabó i folrades de roba, vestits confeccionats per dones del poble, amb roba donada per les empreses tèxtils del municipi, espuma als braços, que fa que siguin mòbils i carcassa de fusta. Tot i així, són i van ser uns gegants molt populars i la delícia dels més menuts, per la seva peculiaritat, la seva vistositat, els seus colors i, també, pels seus noms, dos bolets molt preuats a Dosrius: Rovelló i Pimpinella. Amb el temps, els gegants de Dosrius no van faltar a les cercaviles i festes populars, van recorre els pobles de tota Catalunya i la família va anar augmentat i creixent, primer, amb una filla, la Rabassola i, més endavant, amb altres gegants, però aquests sí, ja construïts per mestres geganters.

Resum. Les Consuetes a Dosrius el 1646: la logística parroquial

Les consuetes de Dosrius de l’any 1646 ens aproximen tant a la religiositat i el folklore dels pagesos del segle XVII, com als equilibris econòmics i humans del clergat per mantenir el cicle litúrgic. Les consuetes de 1646 estan integrades per dues parts diferenciades: la primera fa referència a tot allò que per consuetud estaven obligats a fer els administradors de la parròquia; la segona presenta el cicle litúrgic des de l’1 de gener fins el 26 de desembre, amb totes les misses, oficis i processons que el Rector i les persones que l’assistien, estaven obligats a celebrar per manament o per consuetud.

Descarregueu el resum de totes les comunicacions.