COSTUMS MATARONINS[1]

El veí poble de Dosrius celebra en la diada del primer de mes[2] la festa de Sant Llop. Aquest Sant si bé d’origen francès tingué molts devots a Catalunya i cada any en la diada esmentada des de molt antic acudien molts mataronins a retre homenatge al Sant Arquebisbe, del qual se’n explicaven grans miracles. Ignoro l’origen i tradicions que permeteren bastir-hi una capella on ès venerada la seva imatge. Als començos del segle passat se’l considerava com a protector del mal de gola i en la diada esmentada i degudament beneïts solien vendre a l’ermita uns panets que guarien de mal de coll, i que si bé eren molt semblants en la forma dels panets anomenats de Viena, en canvi en quant al gust deixaven molt que desitjar.

Era un costum molt general anar a passar el dia a dit lloc, dinant als frondosos voltants de l’ermita, sortint de Mataró de bon matí; la classe que més hi anava era els de l’art de la terra per raó de que disposaven d’un carro i d’un cavall, puix cal tenir en compte que en aquell temps no hi havia vehicles de lloguer més que tres o quatre grans tartanes que no volien abandonar el servei de la ciutat; per tant el trasllat tothom el feia en carro amb vela, portant sempre penjat al seu darrera una cadireta per la mestressa i el corresponent carbó per coure el dinar; no era qüestió d’anar a robar la llenya. Era un poble que les lluites polítiques solien ésser molt enverinades i a mitjans del segle passat quasi cada any era un número de programa l’anada a dit poble del Jutge d’instrucció per a instruir algun sumari; en un dels anys sonà un tret que ningú es donà compte de rés quan es veié caure en terra un home, no se li apreciava ferida, tothom cregué que havia mort de l’impressió de la cosa, quan feia l’autòpsia a son cadàver es constatà que un petit perdigó li havia foradat el cor. Malgrat totes aquestes coses els pagesos de Mataró concorrien tots els anys a corrua feta[3] a les primeres hores del matí a celebrar la festa del Sant Bisbe francès i passés el que passés retornaven al vespre ben tranquils a casa seva comentant el succeït.

Ermita de Sant Llop
Ermita de Sant Llop

Notes

[1] Text transcrit del “Bloc Mataroní. Una manera de fer història”, Patronat Municipal de Cultura de Mataró, Editorial Alta Fulla, Col·lecció Caps de Bou, 16, 1990, pàg. 606.

[2] Es refereix al mes de setembre.

[3] “A corrua feta”: formant filera.