Sembla que el segle XXI és més propici per a aquest vell conegut de la fauna (canis lupus) del que ho ha estat al llarg de la història. I és que aquest animal, tant vinculat a les llegendes i al sentiment de la por, està tornant a Catalunya després de més d’un segle d’absència. El Conveni de Berna va considerar al llop espècie estrictament protegida i paulatinament està tornant a Catalunya.

Però durant el segle XIX, els llops ja vivien entre nosaltres. Potser seria millor dir que van començar a viure contra nosaltres a partir del moment que els llops no trobaven prou menjar en les seves preses naturals a l’ecosistema i van començar a atacar els ramats, especialment quan aquests transhumaven. Va ser llavors quan es va incentivar la cacera del llop o el seu enverinament.

En dues notícies publicades el 4 de maig de 1876 (La Correspondencia de España y El Siglo futuro), trobem que el llop vivia als boscos propers a Dosrius.

“En las inmediaciones del pueblo de Dos-Rius (provincia de Barcelona), ha aparecido, segun dice un colega, una manada de lobos que en una de esta últimas noches han saltado las tapias de los patios de varias casas, apoderándose de algunos perros”.

La Ilustración Española y Americana (22-3-1909)
La Ilustración Española y Americana (22-3-1909)

Bibliografia:

Josep Maria Massip i Gibert, “Quan el llop recolonitzarà Catalunya”, Podall (2014)