Etiquetes

El cas de Tomàs Jubany Jubany té unes característiques ben diferents a la de la resta d’encausats pels tribunals militars de la postguerra. El 17 de febrer de 1939 es trobava empresonat a la Presó Model de Barcelona per haver estat Tinent de l’Exèrcit Republicà. En una carta que envia a l’Auditoria de Guerra, Tomàs explicaria que era una persona de dretes que va acabar sent tinent per coses del destí i en contra de la seva voluntat.

La versió que finalment faria que el seu cas fos sobreseït era que Tomàs vivia a Barcelona i va haver de fugir a Sant Cugat per no ser represaliat per la FAI qui el considerava feixista per haver ser secretari del grup de Dosrius de la Federació de Joves Cristians durant els anys 1932-1934. A Barcelona es faria amic del conserge de l’institut d’educació secundària Salmerón de Barcelona i del professor de francès de la mateix. Per evitar l’allistament a files, Tomàs va falsificar la seva partida de naixement de forma que en lloc de 20 anys figurés que en tenia 18. L’1 d’octubre de 1937 va intentar passar la frontera per unir-se a les forces nacionals però va ser detingut a Bagà pels carabiners i portat a Ribes de Fresser on va ser empresonat. Traslladat a Barcelona, va ser colpejat per uns guàrdies socialistes. Després d’algunes de les gestions dels amics de l’Institut, Jubany va ser novament traslladat al camp de concentració de Sant Cugat del Vallès, on devia fer la instrucció militar, passant a ser caporal primer, sergent després i tinent finalment. Els seus amics van intentar infructuosament fer sortir del país a Jubany en una expedició de 18 fugitius a finals de desembre de 1937. Donades les dificultats per fugir i donat que les tropes de Sant Cugat estaven a punt de sortir cap a Terol, Serrano, el conserge de l’Institut, va amagar Jubany el 6 de gener de 1938 a la casa que tenia a l’interior del centre educatiu “Antes de verte mandar tropas del Ejército Rojo te ofrezco mi casa y así podrás ocultarte”. El jove dosriuenc no sortiria fins el 26 de desembre de 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Barcelona.

En el moment de la declaració, ja acabada la guerra, Jubany declararia que tenia 21 anys, era comptable i residia a Sant Cugat del Vallès. Abans de la guerra pertanyia a Acció Catòlica[i] i una vegada acabada es va fer membre de la Falange.

IMG_7728

 

Notes

[i] Als anys 30 Acció Catòlica era una entitat desenvolupada oficialment per la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Després de la guerra no va ser restaurada per facilitar les noves organitzacions acceptades pel règim franquista. (Vikipèdia).

Anuncis