Hem parlat en un altre article sobre l’evolució de la població de Dosrius al llarg de la història. Avui ho farem del nivell d’alfabetització del municipi entre dues dates de les quals tenim dades, les que van des del 1860 al 1940.

Gràcies a l’estudi fet per Pere Solà i Gussinyer a “Història de l’Associacionisme català contemporani: Barcelona i comarques de la seva demarcació (1874-1966)” coneixem les dades d’alfabetització durant el període esmentat.

Recordem de pas que la població de Dosrius a l’any 1857 era de 1.152 habitants i que a partir d’aleshores la població patiria alts i baixos que la deixarien en 862 habitants a la fi de la Guerra Civil. També recordarem que a l’any 1842 es constata que ni Dosrius ni Canyamars tenien escola.

A l’any 1860, el 15% dels homes sabien llegir i escriure, mentre que només el 0,2% de les dones eren alfabetes. A partir de llavors hi hauria un gradual creixement dels nivells d’alfabetització que té els màxims increments a la segona i quarta dècades del segle XX.

Al finals de la Guerra Civil, el 73,2% de la població ja era alfabeta, però la diferència entre homes i dones es continuava mantenint en un 13% a favor dels homes.

 

alfabetitzacio