Quatre anys després de l’assassinat de Teresa Collet Lloveras i de Joan Vidal (14 d’octubre de 1925), se celebrava a l’Audiència provincial de Barcelona el judici contra els processats i presos Agustín Arabia Cisa i Juan Lloberas Esteba i contra el pròfug Juan Nogueras Martori. El fiscal demanava als dos primers la pena de mort per l’assassinat amb traïdoria de Teresa Collet.

Segons el fiscal, l’autèntic autor intel·lectual de l’assassinat era Juan Nogueras qui havia estat processat per una denúncia de robatori feta per l’assassinada que li va costar ser empresonat. En Joan Nogueras es va entrevistar amb l’Agustí en un cafè de Barcelona per traslladar-se a continuació a Mataró per convèncer a Joan Lloberas. Posats d’acord “…se internaron en el bosque, y en el paraje llamado de Creu d’en Serra’, situado en despoblado en la montaña correspondiente al término municipal de Mataró se colocaron en acecho[…y] fué súbitamente asaltada y agredida, sin tiempo para apercibirse a la defensa, baldía en todo caso por la superioridad de medios de los agresores, causándola éstos, el rebelde Juan Nogueras y el Juan Lloveras con la navaja de que iba provisto,, una profunda herida en la región cervical anterior derecha que seccionó la tráquea y arteria carótida del propio lado, sobreviniendo la muerte rápida debido a la hemorragia producida a consecuencia de la sección de dicha arteria.”

Semblava que tot apuntava a la culpabilitat dels processats i presos, però van ser absolts tres dies després del judici i van continuar a la presó perquè estaven també encausats per l’assassinat de Joan Vidal i l’atracament a Dolors Jané.

A finals de novembre els processats Arabia (el pèrits forenses eren de l’opinió que aquest era “…un degenerado, epiléptico en tercer grado, y por tanto irresponsable de sus actos”) i Lloberas. La Dolors no va reconèixer a cap dels processats com autors del delicte i manifesta que “…el sujeto que la robó, llevaba barba postiza y la cara embadurnada”. En la sentència final, els acusats serien absolts i la causa sobre Joan Vidal sobreseida. I perquè?

Perquè una setmana abans s’havia trobat al presumpte assassí de Joan Vidal. Es deia Fernando Tallada Torres (el recordeu de la primera part de la historia?), “…soltero, de unos cuarenta y cinco años de edad, conocido por ‘El Pallés’ y por el ‘Senyoret’ de Pineda. Llevaba dos sacos de productos agrícolas y un cesto de provisiones”. Va confessar ser l’autor de diversos robatoris però no de l’assassinat de Joan Vidal. El misteri crec que continuarà durant un temps…