La història té a vegades coincidències, en aquest cas, geogràfiques.

És conegut l’indret a on durant la Guerra Civil van ser traslladats ciutadans sospitosos de facciosos per ser ajusticiats per milícies o incontrolats de la comarca del Maresme: el coll de Papers. La història oral ens diu que Mossèn Ramon Fornells i Serra, encarregat de l’església de Mata es va amagar a Canyamars durant els dies convulsos de la guerra i que fou afusellat el 25 d’octubre de 1936 al coll esmentat. Altres persones també van morir en aquest indret, fins i tot de la comarca del Vallès Oriental.

Els ajuntaments de la comarca van posar-se d’acord per sufragar la construcció a l’any 1941 d’una capella al Coll de Papers en memòria de les víctimes de la rereguarda.

Ermita del Coll de Parpers
Ermita del Coll de Parpers

La coincidència geogràfica fa que a uns 500 metres del lloc on es troba aquest “monument” podem trobar el que molts consideren les restes més importants de la Via Sèrgia. (Veure l’article de Carles Martínez Quiroga que mostra el seu pessimisme sobre la datació romana de les restes a traianvs.net).

Si la capella es troba al terme de La Roca del Vallès, les restes de la Via Sèrgia es troben a Argentona. Si partint de l’ermita, seguim la carretera en sentit Argentona, abans d’arribar al primer revolt, trobarem un camí barrat amb una cadena a la banda dreta de la carretera.

La Via Sèrgia va ser construïda pel cònsol Manius Sergius entre el 120 i el 110 abans de Crist i comunicava Iluro (Mataró) amb Ausa (Vic) passant per Semproniana (Granollers).

Les restes es troben a poques passes d’agafar el trencall de la carretera.

Camí d'inici a la Via Sèrgia
Camí d’inici a la Via Sèrgia

En un camí amb força pendent descendent podrem trobar amb una certa discontinuïtat murs, contraforts, guarda-rodes, desguassos i un pont en un revolt molt pronunciat.

Guarda-rodes
Guarda-rodes
Desguas
Desguàs
Vista de la volta del pont
Vista de la volta del pont