Era l’any 1448 quan Galceran Montserrat, de la casa de Sentmenat i senyor de Santa Fe, es casava amb Elisabet Cartellà, la castlana de Dosrius (un castlà  era el vassall encarregat de la guarda, la defensa i el govern d’una castlania que incloïa el castell i sovint també el territori).

Al 1453, el matrimoni comprava el domini alodial (la propietat absoluta i el domini complet sobre les terres) al Monestir de Sant Pere de Casserres. Cent anys després, Elisabet Maria de Sentmenat, separaria les seves propietats i lliuraria al seu segon fill, Enric de Sentmenat i Sentmenat, la possessió de Dosrius i Canyamars.

Tot i aquesta separació, els continuats enllaços matrimonials de la família Sentmenat amb altres famílies nobles, deixaran en la figura de Manuel de Sentmenat i de Lanuza, un considerable patrimoni. L’any 1652, quan mor el seu pare, el baró de Dosrius (Enric de Sentmenat i de Lanuza), Manuel només té un any i no serà fins a l’any 1673 que podrà gaudir de tot el patrimoni heretat, dintre del qual hi havia la baronia de Dosrius.

La baronia de Dosrius i Canyamars estava formada per diverses terres, castell i molí a Dosrius més diversos drets a altres indrets de Catalunya. S’estima que Manuel de Sentmenat rebia unes dues mil lliures en concepte de rendes pel seu patrimoni. Aquesta quantitat era del tot insuficient per a un noble com Sentmenat i decideix fer carrera militar i diplomàtica. Després d’alguns èxits militars, és nomenat Capità General del Regne de Mallorca. Per aquests i altres mèrits, Carles II li atorga al 1690 el Marquesat de Dosrius (després de Castelldosrius). A l’any 1696 és designat ambaixador d’Espanya a Portugal; l’any 1699, ambaixador a París. Finalment, a l’any 1707, va arribar a Perú com a virrei de Perú i Terra Ferma.

Manuel de Setmenat va casar-se amb la seva cosina-germana Joana d’Oms i de Cabrera i va morir a l’any 1710 sense aconseguir incrementar el patrimoni heredat dels seus pares.

Manuel de Sentmenat va ser doncs el primer Marquès de Castelldosrius i segurament el més destacat. Li han succeït 12 hereus en el marquesat, l’últim dels quals és la dissenyadora de moda Agatha Rúiz de la Prada i Sentmenat. El marquesat el va aconseguir després de 4 anys de judici a l’agost de 2010 convertint-se d’aquesta forma en la 13a Marquesa de Castelldosrius.

Recordem que un dels carrers més importants del nucli urbà de Dosrius està dedicat al Marquès de Castelldosrius.

Manuel de Sentmenat-Oms de Santa Pau y de Lanuza
Manuel de Sentmenat-Oms de Santa Pau y de Lanuza
Ágatha Ruiz de la Prada y de Sentmenat
Ágatha Ruiz de la Prada y de Sentmenat
Restes del castell de Dosrius
Restes del castell de Dosrius

Fonts: Amelia Castan i Ranch, “Nobleza i Poder en la Cataluña de la Época Moderna: una aproximación biográfica al primer Marqués de Castelldosrius (1651-1710).