Etiquetes

Oferim al lector una relació dels personatges històrics que destaquen en les manifestacions públiques i en els drames personals d’aquests tres anys de conflicte social. Els hem ordenat per ordre alfabètic dels seus cognoms i hi adjuntem un breu comentari que caldrà complementar amb la lectura de les entrades que hem fet en aquest bloc sobre aquest assumpte.

Abril Argemí, Josep Comissari municipal a Dosrius des de 1937 a 1939.
Albert Corp, Esteve Nascut a Dosrius al 1914, membre d’Estat Català, va participar al Comitè de Salut Pública de Dosrius i va ser observador de primer mà dels esdeveniments ocorreguts al municipi durant la Guerra Civil.
Bonamusa Claus, Jaume “Aiandro” Membre de la Unió de Rabassaires, Jaume Bonamusa va ser el primer president del Comitè de Salut Pública de Dosrius al juliol de 1936.
Bonamusa Domènec, Esteve President de la Junta de Veïns de Canyamars
Catà, Joan Delegat de la FAI de Mataró, és un dels milicians forans més interessat en trobar fugitius de dretes provinents de Mataró i la comarca.
Colomer Matas, Antoni Regidor a l’Ajuntament per la CNT.
En Calvet Nebot de Josep Calvet i Móra i milicià de la Unió de Rabassaires d’Argentona.
Figueras Lladó, Joan President del Centre Republicà de Canyamars
Font i Bigay, Jaume Director de Pensament Marià i membre de la Lliga Regionalista.
Fradera i Pujol, Josep Maria Propietari rural resident intermitentment a Dosrius a qui escorcollen una de les seves propietats sota la sospita d’amagar armes.
Freixenet Gassany, Joan Autor material de l’assassinat de Pere Vallès Valls. Regidor a l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres i afiliat a la CNT.
Jubany Calm, Valentí Regidor a l’Ajuntament per la CNT.
Manté Sureda, Joan Secretari de l’Ajuntament de Dosrius i protagonista essencial per entendre el contenciós entre Canyamars i Dosrius.
Ninet Pujol, Jaume Afiliat a la CNT, de 26 anys i pagès, Ninet va liderar el Comitè de Salut Pública i va ser nomenat poc després Alcalde de Dosrius.
Nogueras Fontseca, Miquel Jutge popular a l’octubre de 1936.
Nogueras Rovira, Salvador President del Sindicat Agrícola i alcalde de Dosrius. Va ser condemnat al franquisme a 20 anys de reclusió temporal.
Pinós Nogueras, Joan “Dama” Joan Pinós era cosí d’Esteve Albert, dirigent de dretes i va formar part del Comitè de Salut Pública durant uns pocs dies després del cop d’estat del bàndol nacional. Durant la dictadura va ser alcalde de Dosrius i cap de la Falange.
Prats Vidal, Joan Membre de la família Prats, residents a Can Galzeran, va formar part del Comitè de Salut Pública de Canyamars. Estava afiliat a Acció Catalana.
Pujol Terra, Jaume Veí de Dosrius, comerciant, que durant la guerra residia a Barcelona i a on suposadament va ser assassinat
Pujol Vidal, Carme Mare de Josep Maria Fradera i Pujol i rica propietària al municipi de Dosrius.
Recoder Esquerra, Jaume Polític mataroní que es va refugiar a Canyamars fugint de la repressió republicana.
Roca Valentí, Joan President del Sindicat d’Oficis Varis de la CNT de Canyamars
Vallès Valls, Pere Sacerdot nascut a Manresa a l’any 1876, única víctima mortal trobada al municipi de Dosrius. Va ser executat per milicians del poble de Sant Andreu de Llavaneres.
Anuncis