El Premi Iluro, gestionat actualment per la Fundació Iluro, és un certamen que premia el millor treball d’investigació històrica sobre Mataró o sobre la seva comarca natural, tant de caràcter general, com sobre un determinat període o tema (art, arqueologia, economia, folklore…). El Premi Iluro es fa extensiu a estudis sobre memòries, diaris, fons documentals, com també a biografies i autobiografies que constitueixen una aportació d’especial interès per al coneixement del passat històric de Mataró i el Maresme.

Des de la seva creació a l’any 1959, el Premi Iluro ha premiat a una seixantena de treballs amb una dotació econòmica i amb la publicació de l’obra premiada. Alguns dels títols ja no es poden trobar ni a les llibreries ni a les editorials perquè estan exhaurits.

Des de fa un temps, la Fundació Iluro ha publicat a Internet la còpia digital de tots els premis guardonats. La pàgina web de la col·lecció mostra la portada i un breu resum dels treballs, però els treballs es trobem al web de Calameo. Per poder descarregar els llibres, cal obrir un compte a aquesta plataforma.

Com a obres interessants per a la història de Dosrius, destaquem dos dels llibres d’Esteve Albert: “El Maresme, de Dosrius estant (1914-1921) i “Quatre boigs de Mataró. Combat per Catalunya (1930-1937)”. Esteve Albert va néixer a Dosrius a l’any 1914 i va ser poeta, autor teatral  i promotor cultural.

1971_ACCESSIT_PREMI_ILURO1977_ACCESSIT_PREMI_ILURO1