Membres del sometent de Dosrius desfilen davant el general Valerià Weyler, capità general de Catalunya

La fotografia que us mostrem, datada el diumenge 27 d’abril de 1913, mostra al sometent de Dosrius desfilant davant del Capità General de Catalunya, Valerià Weyler i Nicolau. L’autor de la fotografia és un dels membres de la família Brangulí (segurament Josep Brangulí i Soler) i es pot observar com els sometents provenen de l’actual carrer Pau Casals i passen davant de les autoritats a l’actual Plaça Espanya.

El sometent era una organització paramilitar separada de l’exèrcit que a començaments del segle XX actuava recolzant a les autoritats en detencions i en contra dels vaguistes. Va quedar dissolt definitivament el 1978 pel Senat Espanyol.

L’autoritat militar davant de la que desfilen, el General Weyler, nascut a Palma de Mallorca l’any 1838, va ocupar diverses vegades el càrrec de Capità General de Catalunya i es va significar per reprimir amb duresa les manifestacions i altercats durant la Setmana Tràgica de Barcelona (1909).

Segons una notícia publicada a La Vanguardia el dissabte 26 d’abril de 1913, el General tenia previst beneir la bandera del sometent de Dosrius l’endemà: “El capitán general de esta región, don Valeriano Weyler, se propone asistir mañana a la solemne bendición de la bandera del somatén armado Dos-rius.  Le acompañarán en la excursión su ayudante de campo el capitán de caballería señor Gralla, el comandante general de somatenes señor de Carlos y el teniente coronel secretario de la comandancia don Froilán del Amo. Como oportunamente indicamos actuaran de padrinos en el acto de la bendición los señores condes de Lavern.”

Font: Viquipèdia; Hemeroteca La Vanguardia

Fotografia: Arxiu Nacional de Catalunya